Ter land en ter zee: Opruimen troep uit containers in volle gang

Op de Waddenzee ten oosten van de lijn Harlingen-Terschelling zijn zo’n vijftien vissersschepen bezig rommel uit het water te halen. Ze vissen veel schoenen op, maar ook kussens, speelgoed en babybadjes, zegt een woordvoerster namens de vissers. Zelfs koelkasten en benzinetanks van auto’s worden uit het water gehaald.
De spullen zaten in containers die afgelopen week overboord vielen van het schip MSC Zoe.

Behalve viskotters zoeken ook schepen van de KNRM mee naar drijvende spullen, die door stroming en getij in ‘baantjes’ op het water bijeengedreven worden.
De vissers zoeken alleen bij daglicht. Want door de aanwezigheid van nog niet geborgen containers is het varen op dit moment “een soort mijnenveld. Je wilt niet met je netten aan zo’n container blijven hangen”, aldus de woordvoerster. Ook zondag en maandag varen vissersschepen uit om rommel op te vissen.

Op Rottumerplaat zijn veertien vrijwilligers druk met het opruimen van aangespoelde troep. Dat gebeurt met een trekker en met de hand. De vrijwilligers hebben proviand mee en brengen de nacht op het onbewoonde Waddeneiland door, zodat ze zondag verder kunnen met de schoonmaakactie, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Ook zij treffen hoofdzakelijk grote hoeveelheden schoenen aan, maar ook veel verpakkingsmateriaal, waaronder piepschuim.

Bron (lees verder):

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/ter-land-en-ter-zee-opruimen-troep-uit-containers-in-volle-gang/